Världens dyraste häst

Världens dyraste häst, enligt den information som finns att tillgå, torde vara en unghäst där namnet aldrig avslöjades. Denna häst klubbades för priset 124,6 miljoner kronor på Calder Race Court i Miami.

Detta ska ha skett år 2006, och om det då är så att vi inte ens har namnet på denna häst så saknar ju affären värde. Generellt sägs det att galopphästar är de som har det högsta värdet på marknaden. Efter dessa är det hopphästar, dressyrhästar och travhästar som också inbringar fantastiska summor.

När vi nu inte känner till namnet på världens dyraste häst som faktiskt har sålts, ska vi kika närmare på de andra som sålts. Dessutom ska vi också presentera den häst som anses ha det högsta marknadsvärdet för dagen.

Galopphästen Frankel är högst värderad på marknaden

Som vi redan nämnt är det galopphästar som verkar inbringa det högsta värdet. Hur vi nu ska kunna värdera en häst som aldrig har sålts är också svårt att få grepp om. I vilket fall ägs Frankel av Prinsen av Saudiarabien.

Här talas det om att denna fantastiska och mycket kompetenta galopphäst, ska ha fått ett marknadsvärde på fantastiska 1,07 miljarder svenska kronor. En helt ofattbar summa, som också många i branschen säger. Det blir helt enkelt mycket svårt att försvara ett så ofantligt värde.

Givetvis har denna fantastiska supergaloppör tagit massor av viktiga och prestigefyllda segrar. Det som slutligen satte hästens värde över 1 miljard kronor,var efter Ascotsegern 2012.

Ascotsegern i Champions Stake blev Frankels 14:e seger. Detta av 14 möjliga, vilket befäster att denna idrottsstjärna i hästform fått ett större värde än både Zlatan och Ronaldo.

De dyraste hästarna med namn som verkligen sålts

Det första vi ska se närmare på är Svarta Totilas. Här handlar det om en dressyrhingst, vilken placerar sig på listan av de dyraste hästarna som någonsin bytt ägare.

Totilas för 89 miljoner kronor

Totilas gick för hela 89 miljoner kronor. Detta baserades på de stora framgångar hästen hade haft inom dressyr. Hästens nya ägare Paul Schockemöhle och Ann-Katrin Linsenhoff kom från Tyskland.

Detta blev ett mycket omtalat köp, då det senare framkom att anledningen var att ställa upp med hästen tillsammans med ryttare för Tyskland i kommande OS. Här spekulerades det då om det var etiskt korrekt att köpa till sig en OS seger.

Dustan Delphi – En kompentent hopphäst

Vad vore denna artikel om vi inte tog med en hopphäst också, för att skapa variation på ekipagen? I det läget har vi valt Dustan Delphi, som föddes upp och reds av hoppryttaren Katie McVean. Hennes dröm var att de både skulle ställa upp och segra i OS.

Innan detta hade de dock så stora framgångar att ett stort bud lades på Dustan Delphi. I det första skedet nekades försäljning, men efter moget övervägande antogs budet. Även här handlar det om en sheijk vid namn Kamal Bahamdan, som köpte stoet för summan 65 miljoner kronor.

Är hästarnas värde relaterat till verkligheten

När du hör alla dessa fantastiska priser kan det vara svårt att begripa. Hur kan ett värde vara så stort, och förstår dessa människor hur mycket gott de skulle kunna göra med alla dessa pengar?

Nu är det så verkligheten ser ut. Fotbollsspelare går för hundratals miljoner, och då kan även hästar göra detta. I och med det går det att förstå och försvara priserna på hästar som Totilas och Duncan Delphi samt unghästen utan namn.

Vad som dock blir mycket svårt att försvara är det fiktiva värdet på galopphästen Frankel.

Källor

Frankel värd över 1 miljard – https://www.allehanda.se/artikel/frankel-miljardhast-efter-ascotseger
Hästen utan namn – https://www.svd.se/varldens-dyraste-hast

(Källorna har kontrollerats, och kommer från välkända journalistiska medier.)

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *