Vilken är världens äldsta hästras?

Hästar är ett av de djur som vi människor har använt oss av längst, hästar finns till exempel med på grottmålningar. En av världens äldsta hästraser är det arabiska fullblodet. Man tror att rasen har funnits i över 4000 år.

Ursprung

Det arabiska fullblodet härstammar från den Arabiska halvön och Mellanöstern, men återfinns idag världen över. De första som avlade fram det arabiska fullblodet var beduiner, ett nomadfolk som bor i den arabiska öknen. Rasen avlades fram för att klara av att leva i den hårda miljön. Det finns ingen exakt kunskap om hur det arabiska fullblodet först avlades fram, men man vet att en hästras med liknande karaktärer levde på den Arabiska halvön ca 2 500 år f.Kr. En teori är att rasen utvecklades från primitiva vildhästar, mer specifikt en vildhäst som bara kategoriseras som ”Häst typ 4”. Detta var en slank ökenhäst som återfanns i västra Asien. Detta är dock inte säkert.

Enligt myt är det Allah själv som har skapat det arabiska fullblodet. Allah ska ha använt sig av de fyra vindarna; Sunnanvinden, Östanvinden, Nordanvinden och Västanvinden för att skapa rasen.

Avel och spridning

Beduinerna var de som först började avla det arabiska fullblodet och man höll koll på hästarnas stamtavlor. Man ville först och främst korsa renrasiga hästar, så kallade Asil-araber, med varandra. För att undvika inavel i rasen kunde man även korsa en renrasig häst med en icke renrasig häst, men detta var enbart för att undvika just inavel. I jämförelse med dagens avelssystem, där man går på hingstlinjerna och eftersom hingsten anses vara mest värdefull, fokuserade beduinerna på stona då man ansåg att dessa var mer värdefulla.

Beduinerna utveckla fler olika linjer av arabhästar och fem av dessa räknas idag som ursprunget till den moderna arabhästen. Dessa är ”Keheilan”, SeglawiSeglawi”, ”Abeyan”, ”Hamdani” och ”Habdan”. Om ett arabiskt fullblod idag inte kan spåra sitt ursprung till en av dessa fem kan den inte räknas som en renrasig arabiskt fullblod eller Asil-arab.

Redan under 600-talet e.Kr. började det arabiska fullblodet att sprida sig utanför mellanöstern. Först spreds rasen till norra Afrika och sedan till Asien och Europa. Fornfynd från t.ex. Egypten visar avbildningar av hästar som har det arabiska fullblodets typiska karaktärsdrag. Flera europeiska kungar har använt det arabiska fullblodet som krigshästar och kejsare Napoleons favorithäst var just ett arabiskt fullblod.

Det arabiska fullblodet har använts för att utveckla flera andra raser som vi har idag. Det är från det arabiska fullblodet som vi har fått det engelska fullblodet. Man korsade tre arabiska hingstar med olika andra raser för att få fram en större men lika snabb hästras. Man tror att alla europeiska hästraser har inflytande från det arabiska fullblodet.

Utseende och temperament

Det arabiska fullblodet är runt 143–155 cm i mankhöjd och väger ungefär 350–500 kg. Alla färger utom skäck, tigrerad och black är tillåtna hos araben. Om en arab föds med denna färg får den inte registreras som renrasig och ej användas inom avel.

Huvudet på en arabhäst är litet med en konkav profil. Arabhästen har stora, mörka ögon som är lågt placerade på ansiktet. Näsborrarna ska vara stora och rörliga, medan öronen ska vara små och sitta brett isär.

Kroppen är slank men kompakt. Trots att arabhästen är relativt liten är det en stark hästras som lätt orkar bära en vuxen man under långa distanser.

Det arabiska fullblodet är känt som en livlig och het hästras men i verkligheten är det flesta arabiska fullblod fromma i temperamentet. Rasen är väldigt intelligent och har lätt för att lära.

Användning

Rasen kan användas till de flesta hästsporter men är mest känd för att användas inom distansridning. Detta då hästarna är framavlade för att vara just uthålliga och distansridning kräver detta av hästarna.
På grund av sin storlek har dock rasen svårt att mäta sig mot eliten i t.ex. banhoppning eller fälttävlan. Men det betyder dock inte att de inte kan hålla på med dessa sporter.

Det arabiska fullblodet är helt enkelt en fantastisk ras med lång historia och många användningsområden.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *